Лист Міністерства фінансів України “Про забезпеченість судової влади” від 25.06.2013 р. № 31-07220-08-26/19048

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 25.06.2013 р. № 31-07220-08-26/19048
Раді суддів адміністративних судів України
Раді суддів господарських судів України
Кабінету Міністрів України

Про забезпеченість судової влади

Міністерство фінансів на виконання доручень Прем’єр-міністра від 29.05.2013 №№ 20071/1/1-13, 21017/1/1-13 розглянуло звернення Ради суддів адміністративних судів та Ради суддів господарських судів щодо оплати праці та соціального захисту працівників апарату місцевих та апеляційних судів і повідомляє.
У Законі “Про Державний бюджет України на 2013 рік” ДСАУ як головному розпоряднику бюджетних коштів за бюджетними програмами щодо здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами видатки на оплату праці з нарахуваннями передбачено в обсязі 3298,6 млн. грн., що порівняно з видатками, які використані на цю мету у 2012 році, більше на 178 млн.
ДСАУ як головний розпорядник бюджетних коштів на утримання місцевих та апеляційних судів та орган, що відповідно до Закону “Про судоустрій і статус суддів” здійснює організаційне забезпечення діяльності органів судової влади та забезпечує належні умови їх діяльності, може вживати заходи, спрямовані на поліпшення ситуації з оплатою праці працівників апарату судів. Зокрема, в межах затверджених у державному бюджеті видатків на оплату праці здійснити в установленному Бюджетним кодексом порядку перерозподіл асигнувань між судами або між бюджетними програмами, а також ініціювати збільшення видатків на оплату праці за спеціальним фондом державного бюджету за рахунок відповідного скорочення інших видатків з утримання.
Натомість ДСАУ вносяться необґрунтовані пропозиції щодо збільшення видаткової частини бюджету без зазначення джерел покриття таких витрат.
Одночасно слід зазначити, що відповідно до ст. 51 БК керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.
Аналогічні норми містяться й у Законі “Про судоустрій і статус суддів”, відповідно до ст. ст. 19 та 149 якого штатна чисельність апарату судів визначається та затверджується ДСАУ в межах видатків, затверджених у державному бюджеті на утримання відповідного суду.
Таким чином, рішення ДСАУ щодо збільшення чисельності працівників апарату судів без відповідного фінансового забезпечення суперечать вимогам БК і Закону “Про судоустрій і статус суддів” та призводять до штучного дефіциту асигнувань на оплату праці.
Водночас із метою забезпечення виплати заробітної плати працівникам апарату місцевих та апеляційних судів Мінфіном здійснено перерозподіл помісячних обсягів асигнувань загального фонду державного бюджету та збільшено ДСАУ за бюджетними програмами щодо здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами обсяги асигнувань на квітень на 40,3 млн. грн. за рахунок відповідного зменшення асигнувань у жовтні – грудні поточного року. У даний час Мінфіном опрацьовується пропозиція ДСАУ щодо здійснення аналогічного перерозподілу в червні.
Питання збільшення видатків ДСАУ на оплату праці працівників апарату місцевих та апеляційних судів буде розглядатись у разі внесення змін до Закону “Про Державний бюджет України на 2013 рік” в установленому БК порядку з урахуванням стану виконання бюджету та вирішення першочергових завдань стосовно підвищення соціальних стандартів.
Заступник Міністра                                                         С. Рибак
Лист Міністерства фінансів України “Про забезпеченість судової влади” від 25.06.2013 р. № 31-07220-08-26/19048

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>