Постанова Вищого господарського суду України “Про визнання недійсним установчих документів і скасування державної реєстрації ОСББ” від 26.01.2011 р. № 11/250

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 26 січня .2011 року № 11/250
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів: Божок В. С. – головуючого, Костенко Т. Ф., Сибіга О. М., розглянувши матеріали касаційної скарги Об’єднання співвласників багатоповерхового будинку “Лісова пісня” на постанову Київського апеляційного господарського суду від 16.11.2010 у справі № 11/250 господарського суду міста Києва за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Українська інвестиційно-будівельна компанія “Новоград” до: 1 – Об’єднання співвласників багатоповерхового будинку “Лісова пісня”, 2 – Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю “Дімсервіс”, про визнання недійсним установчих документів і скасування державної реєстрації (в судовому засіданні взяли участь представники: від позивача – Неведомський В. О., дов. від 27.12.2010, від відповідача: 1 – Потапова Т. І., дов. від 25.05.2010, 2 – не з’явились, від 3-ї особи – Неведомський В. О., дов. від 27.12.2010), встановив:
Рішенням від 25.08.2010 господарського суду міста Києва (суддя: Смирнова Ю. М.) у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Постановою від 16.11.2010 Київського апеляційного господарського суду (судді: Моторний О. А. – головуючий, Кошіль В. В., Шапран В. В.) рішення від 25.08.2010 господарського суду міста Києва скасовано частково. Позов задоволено частково. Визнано недійсними рішення установчих зборів власників квартир та нежитлових приміщень у житловому будинку по вул. Жукова, 33-а у м. Києві щодо створення ОСББ “Лісова пісня”, які оформлені протоколом № 1 від 11.11.2009. Визнано недійсним статут ОСББ “Лісова пісня”, затверджений установчими зборами власників багатоквартирного будинку 33-а по вул. Жукова від 11.11.2009 та зареєстрований державним реєстратором Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації 17.11.2009 за № 1 066 102 0000 006898. Скасовано державну реєстрацію ОСББ “Лісова пісня”. В іншій частині рішення залишено без змін.
Постанова мотивована тим, що відповідно до ст. 385 Цивільного кодексу України власники квартир для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку, користування квартирами та спільним майном житлового будинку можуть створювати об’єднання власників квартир (житла). Таке об’єднання може бути створено також власниками житлових будинків. Об’єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону. Проте, відповідачем-1 не надано доказів письмового повідомлення позивача як власника квартир про проведення установчих зборів щодо створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку за адресою: м. Київ, вул. Маршала Жукова, 33-а, тоді як закон передбачає повідомлення кожного власника, а не лише тих власників, кількість яких достатня для кворуму на установчих зборах.
Не погоджуючись з постановою об’єднання співвласників багатоповерхового будинку “Лісова пісня” звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить її скасувати, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права, зокрема, ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників”.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить необхідним у задоволенні касаційної скарги відмовити.
Господарськими судами встановлено, що розпорядженням Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації № 141 від 17.02.2009 затверджений Акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта – будинку № 33-а по вул. Маршала Жукова у місті Києві.
Зазначений житловий будинок передано на баланс обслуговуючій організації ТОВ “Дімсервіс” за актом приймання-передачі житлового комплексу з балансу на баланс від 07.05.2009.
17.11.2009 державним реєстратором Деснянської районної у місті Києві державної адміністрації проведено державну реєстрацію юридичної особи – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Лісова пісня”(номер запису в ЄДРЮОФОП 1 066 102 0000 006898), про що видано відповідне свідоцтво серії А00 № 755714, а також зареєстровано статут вказаного ОСББ “Лісова пісня”.
Відповідно до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного кодекс України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Частиною першою статті 1 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб’єкта підприємницької діяльності (далі – підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
Господарськими судами встановлено, що ТОВ “Українська інвестиційно-будівельна компанія “Новоград” є власником квартир № 90 та № 92, які розташовані в місті Києві по вул. Маршала Жукова, 33-а, що підтверджується свідоцтвами про право власності, виданими Головним управлінням житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 18.09.2009 за № 776944 та № 776945.
Станом на 17.11.2009 позивачу, крім квартир № 90 та № 92, належали також квартири №№ 118, 12, 145, 164, 33, 69, 99, розташовані в місті Києві по вул. Маршала Жукова, 33-а, що підтверджується договорами купівлі-продажу, за якими позивач відчуджив на користь третіх осіб квартири №№ 118, 12, 145, 164, 33, 69, 99.
Таким чином, як встановлено господарськими судами, позивач має право власності на квартири та нежитлові приміщення у будинку за адресою: м. Київ, по вул. Маршала Жукова, 33-а.
Відповідно до ст. 385 Цивільного кодексу України власники квартир для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку, користування квартирами та спільним майном житлового будинку можуть створювати об’єднання власників квартир (житла). Таке об’єднання може бути створено також власниками житлових будинків. Об’єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.
Закон України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.
Вищезазначений Закон визначає об’єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.
Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” об’єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень.
Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” для створення об’єднання скликаються установчі збори.
У відповідності до ч. 3 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” скликання установчих зборів здійснюється власником будинку або ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.
Як встановлено господарськими судами, 21.10.2009 відбулись збори ініціативної групи власників багатоквартирного будинку № 33-а по вул. Жукова Деснянського району м. Києва, на яких були присутні власники п’яти квартир житлового будинку (протокол № 21 від 21.10.2009). На вказаних зборах запропоновано створити ОСББ, вирішено провести установчі збори власників квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку № 33-а по вул. Жукова 11 листопада 2009 року, о 19:00, вирішено поширити інформацію серед мешканців будинку щодо створення ОСББ, сповістити з 21.10.2009 по 28.10.2009 про проведення загальних зборів через дошку оголошень та підписним листом власників квартир та нежитлових приміщень.
Частиною 4 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” встановлено, що повідомлення про проведення установчих зборів направляється власником будинку або ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному власнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.
Тобто, вищевказана норма імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників, по-перше, форма повідомлення обов’язково письмова; по-друге, повідомляється кожен власник; по-третє, таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).
Апеляційним господарським судом встановлено, що відповідачем-1 не надано доказів письмового повідомлення позивача як власника квартир про проведення установчих зборів щодо створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку за адресою: м. Київ, вул. Маршала Жукова, 33-а, тоді як закон передбачає повідомлення кожного власника, а не лише тих власників, кількість яких достатня для кворуму на установчих зборах.
Відповідно до ч. 1 ст. 32, ст. 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Згідно з ч. 8 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” кожний власник на установчих зборах має один голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності.
Апеляційним господарським судом також встановлено, що 11.11.2009 відбулись установчі збори власників квартир та нежитлових приміщень у житловому будинку по вул. Жукова, 33-а у м. Києві, які оформлені протоколом № 1, відповідно до якого на вказаних зборах були присутні 105 власників квартир та нежитлових приміщень, що складає 60 відсотків загальної кількості власників будинку. На установчих зборах вирішено: створити ОСББ та ухвалити назву об’єднання “Лісова пісня”; затвердити статут об’єднання; доручити Ващенко Н. М. зареєструвати ОСББ “Лісова пісня” у житловому будинку по вулиці Жукова, 33-а у м. Києві, в Деснянській РДА, податкових органах, пенсійному фонді та ін.; затвердити правління у складі: Задьор Н. П., Скопич Ю. В., Урди С. М., Макабули Л. М., Михайлова Ю. О., та доручити їм підписати статут.
Відповідно до вимог ч. 9 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” рішення приймається шляхом поіменного голосування. Рішення оформлюється особистим підписом кожного, хто проголосував, у протоколі із зазначенням результату голосування (“за “чи “проти”). Проте, як встановлено апеляційним господарським судом, протокол № 1 установчих зборів власників квартир та нежитлових приміщень у житловому будинку по вул. Жукова, 33-а у м. Києві від 11.11.2009 підписано лише п’ятьма особами із 105 зареєстрованих на установчих зборах та питання, які розглядались на установчих зборах відрізняються від питань, які планувалось розглядати зборами згідно з підписним листом співвласників квартир та нежитлових приміщень даного будинку.
Апеляційний господарський суд дійшов висновку, що при створенні ОСББ “Лісова пісня” порушено вимоги ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, оскільки недотримано вимог щодо порядку повідомлення власників про проведення установчих зборів та вимог щодо порядку прийняття рішення про створення об’єднання.
Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 3 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб – підприємців. Законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об’єднань громадян (у тому числі професійних спілок), благодійних організацій, політичних партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.
Відповідно до ч. 14 ст. 6 Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” оформлення і реєстрація всіх документів, що засвідчують створення об’єднання, здійснюються безоплатно у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Об’єднання вважається створеним з моменту видачі свідоцтва про державну реєстрацію.
Згідно з п. 3 Порядку державної реєстрації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України “Про реалізацію Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” від 11.10.2002 за № 1521, для державної реєстрації об’єднання уповноважена установчими зборами особа подає безпосередньо або надсилає поштою (рекомендованим листом) до органу державної реєстрації: 1) реєстраційну картку, яка одночасно є заявою про державну реєстрацію об’єднання, оформлену за зразком згідно з додатком 1 до цього Порядку; 2) протокол установчих зборів, на яких було прийнято рішення про створення об’єднання та затвердження його статуту; 3) два примірники оригіналу і п’ять копій статуту об’єднання, оформлені згідно з вимогами законодавства; 4) список членів об’єднання, складений згідно з додатком 2 до цього Порядку.
Пунктом 6 вказаного Порядку, зокрема, передбачено, що орган державної реєстрації перевіряє наведені у реєстраційній картці відомості, комплектність поданих документів та відповідність їх законодавству. У разі коли в результаті перевірки виявлено, що заявником подано не всі необхідні документи або вони не відповідають вимогам законодавства, орган державної реєстрації повідомляє про це заявника і повертає йому документи. Після врахування зауважень заявник може подати документи повторно.
Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є: невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону; порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом.
Тому, як встановлено апеляційним господарським судом, здійснення державним реєстратором державної реєстрації відповідача-1 не є преюдиційним фактом, який підтверджує правомірність створення об’єднання, та, у разі оспорювання, підлягає доказуванню на загальних підставах.
Відповідно до ч. 1 ст. 57 Господарського кодексу України установчими документами суб’єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб’єкта господарювання.
Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.
Згідно з ч. 7 ст. 59 Господарського кодексу України скасування державної реєстрації позбавляє суб’єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру.
Визнання недійсними установчих документів юридичної особи має своїм правовим наслідком скасування державної реєстрації юридичної особи.
Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає, що апеляційним господарським судом дана правильна юридична оцінка обставинам справи, тому постанова відповідає чинному законодавству України та обставинам справи і підстав для її скасування немає.
На підставі викладеного, керуючись ст. 111 5, п. 1 ст. 111 9, ст. 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України постановив:
В задоволенні касаційної скарги відмовити.
Постанову від 16.11.2010 Київського апеляційного господарського суду зі справи № 11/250 залишити без змін.
Головуючий
В.С. Божок
 

 

Судді:
Т.Ф. Костенко
 

 

О.М. Сибіга
Постанова Вищого господарського суду України “Про визнання недійсним установчих документів і скасування державної реєстрації ОСББ” від 26.01.2011 р. № 11/250

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>