Лист Пенсійного фонду України “Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку” від 06.08.2013 р. № 20685/03-30

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 06.08.2013 р. № 20685/03-30

Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку

Пенсійний фонд України розглянув листа щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми компенсації за невикористану відпустку і, в межах компетенції, повідомляє.
Відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі - Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.
Базою для нарахування єдиного внеску для вищезазначених платників відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”.
Згідно з пп. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713 (далі - Інструкція), суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Таким чином, зазначені виплати є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.
Водночас, згідно з частиною другою ст. 7 Закону для осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.
Суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток є платою за невідпрацьований час (пп. 2.2.12 Інструкції), отже, на зазначені суми компенсацій, які виплачуються звільненим особам, єдиний внесок не нараховується.
Директор департаменту
надходження доходів
В. В. Литвиненко
Лист Пенсійного фонду України “Щодо нарахування ЄСВ на суми компенсації за невикористану відпустку” від 06.08.2013 р. № 20685/03-30

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>