Лист Державної регуляторної служби України “Щодо надання роз’яснення з деяких питань застосування принципу мовчазної згоди при видачі документів дозвільного характеру” від 25.06.2015 р. № 4450/0/20-15

ДЕРЖАВНА РЕГУЛЯТОРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 25.06.2015 р. № 4450/0/20-15
Щодо надання роз’яснення з деяких питань застосування принципу мовчазної згоди при видачі документів дозвільного характеру
На лист <…> стосовно питання видачі документів дозвільного характеру Державна регуляторна служба України повідомляє наступне.
Згідно з абзацом десятим частини першої статті 1 Закону про дозвільну систему принцип мовчазної згоди – принцип, згідно з яким суб’єкт господарювання набуває право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без отримання відповідного документа дозвільного характеру, за умови якщо суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязі, але у встановлений законом строк документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі не видано або не направлено.
Відповідно до норм частини шостої статті 41 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі – Закон про дозвільну систему) у разі якщо у встановлений законом строк суб’єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі, то через десять робочих днів з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у видачі документа дозвільного характеру суб’єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності. Копія заяви (опису прийнятих документів) з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подачі заяви та документів адміністратору або дозвільному органу.
Днем видачі документа дозвільного характеру вважається останній день строку розгляду заяви дозвільним органом, передбаченого законом.
Проте, відповідно до інформації, зазначеної в листі <…>, суб’єкту господарювання було надано відмову у видачі документа дозвільного характеру з порушенням строків, за що дозвільному органу передбачено адміністративну відповідальність відповідно до статті 16610Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Враховуючи зазначене, принцип мовчазної згоди має місце у випадках, коли суб’єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі.
Перший заступник Голови
В.П. Загородній
Лист Державної регуляторної служби України “Щодо надання роз’яснення з деяких питань застосування принципу мовчазної згоди при видачі документів дозвільного характеру” від 25.06.2015 р. № 4450/0/20-15

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>