Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності “Щодо надання допомоги на поховання” від 13.05.2015 р. № 5.2-32-841

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
ЛИСТ
від 13.05.2015 р. № 5.2-32-841
Щодо надання допомоги на поховання
Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула ваш запит до Міністерства соціальної політики України щодо надання допомоги на поховання […] та повідомляє наступне.
Відповідно до статті 27 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.99 № 1105 (далі – Закон № 1105) допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні: дружини (чоловіка); дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років; батька, матері; діда та баби за прямою лінією спорідненості.
Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).
Згідно із статтею 31 Закону № 1105 допомога на поховання застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, виконавчим органом сільської, селищної чи міської (крім міст обласного значення) ради.
Також для виплати допомоги на поховання застрахованої особи, з метою уникнення подвійної виплати, необхідно надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.
27.04.2014 набрав чинності Закон України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” від 15.04.2014 № 1207 (далі – Закон № 1207).
У листі Міністерства юстиції України від 05.11.2014 № 13-32/664 зазначено, що цим Законом визначено статус території, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, – Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, встановлено особливий правовий режим на цій території, визначено особливості діяльності в умовах цього режиму, додержання та захисту прав фізичних та юридичних осіб.
Статтею 9 Закону № 1207 передбачено, що державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.
Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.
Враховуючи зазначене, документи, видані органами Російської Федерації на території Криму, не мають юридичної сили на території України. Оскільки померлий […] згідно із надісланою копією паспорту був громадянином України, то видане свідоцтво про його смерть Сімферопольським райвідділом записів актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим Російської Федерації є недійсним і не створює правових наслідків на території України, тобто не є підставою для отримання допомоги на поховання відповідно до Закону № 1105.
За роз’ясненнями з приводу чинності даного свідоцтва про смерть на території України та обміну цього документа на території України родичі померлого можуть звернутися до Міністерства юстиції України.
В. о. директора
Т.А. Нагорна
Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності “Щодо надання допомоги на поховання” від 13.05.2015 р. № 5.2-32-841

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>