Лист Міністерства охорони здоров’я України “Щодо обліку продуктів харчування” від 26.01.2015 р. № 3.18-Д-1/25-15/2044

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 26.01.2015 р. № 3.18-Д-1/25-15/2044
Щодо обліку продуктів харчування
<…>
Інструкція з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших бюджетних установах охорони здоров’я, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 05.05.83 року № 530, є чинною.
З метою організації системи лікувального харчування у закладах охорони здоров’я МОЗ України видано наказ “Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні” від 29.10.2013 р. № 931 <…>.
Зазначеним наказом затверджено Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я (далі – Порядок) та Інструкцію з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я (далі – Інструкція).
Додатки до наказу містять середньодобові набори продуктів харчування для хворих різних відділень у закладах охорони здоров’я.
Згідно із пунктом 1.5 Порядку контроль за ефективністю організації лікувального харчування, що проводиться в закладах охорони здоров’я, має здійснюватися шляхом перевірки відповідності одержуваних хворими дієт (за набором продуктів і страв, технологією приготування, хімічним складом та енергетичною цінністю) рекомендованим характеристикам стандартних дієт і шляхом перевірки фінансових витрат за кварталами року.
Загальне керівництво лікувальним харчуванням у закладі охорони здоров’я здійснює головний лікар, а за його відсутності – заступник головного лікаря з лікувальної роботи.
Медична рада закладу охорони здоров’я здійснює координацію організації лікувального харчування; удосконалення організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я; впровадження нових принципів і технологій лікувального харчування; затвердження дієт, різних категорій специфічних продуктів харчування (функціональних продуктів харчування, збагачених продуктів, дієтичних добавок тощо), що підлягають впровадженню у цьому закладі охорони здоров’я; контроль за організацією лікувального харчування та аналіз ефективності дієтотерапії за різних захворювань.
Лікар-дієтолог надає консультативну допомогу з питань харчування хворим із різноманітними захворюваннями у закладах охорони здоров’я, бере участь у науково-методичній організації забезпечення хворих харчуванням, адекватним за якістю, енергетичною та харчовою цінністю, надає медичне обґрунтування застосування лікувального, достатнього та збалансованого харчування у закладах охорони здоров’я, втілює сучасні наукові знання з дієтології, які відповідають принципам доказової медицини, практичні рекомендації щодо харчування з метою зниження рівня захворювань, спричинених нездоровим харчуванням, покращення якості та подовження тривалості життя.
Сестра медична з дієтичного харчування бере участь у забезпеченні медичних аспектів організації лікувального харчування хворих під керівництвом лікаря-дієтолога або іншого спеціаліста, відповідального за лікувальне харчування, у контролі за обігом харчових продуктів і дотриманні санітарно-гігієнічного режиму в закладі охорони здоров’я у межах своєї компетенції.
Розділами II та III Інструкції визначено Порядок виписки лікувального харчування у закладах охорони здоров’я та Порядок контролю за якістю готової їжі у закладах охорони здоров’я.
Ознайомитись із наказом МОЗ України “Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні” від 29.10.2013 р. № 931 можна за таким посиланням:
http://www.moz.gov.ua/ua/portal/d№_20131029_0931.html.
МОЗ України листом від 06.06.2014 р. № 3.18/15834 на адресу структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій було надіслано Інформаційний лист <…> із роз’ясненнями щодо застосування наказу МОЗ України від 29.10.2013 р. № 931.
Також повідомляємо, що відповідно до положень Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” виробники та продавці (постачальники) під час введення в обіг харчових продуктів зобов’язані дотримуватись вимог санітарних заходів, у тому числі відповідних нормативних документів (технічних умов) на таку продукцію. Зокрема, такими документами встановлюються вимоги до умов зберігання та термінів придатності.
<…>
Директор Департаменту
медичної допомоги
С. Хотіна
Лист Міністерства охорони здоров’я України “Щодо обліку продуктів харчування” від 26.01.2015 р. № 3.18-Д-1/25-15/2044

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>