Лист Державної податкової адміністрації України “Щодо оподаткування святково-масових заходів, які провадяться профспілковою організацією” від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715
Щодо оподаткування святково-масових заходів, які провадяться профспілковою організацією
ДПАУ, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – Кодекс), розглянула лист стосовно оподаткування святково-масових заходів, які провадяться профспілковою організацією, і повідомляє.
Підпунктом 14.1.56 ст. 14 розділу IV “Податок на доходи фізичних осіб” Кодексу встановлено, що доходи – це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.
Згідно з пп. 163.1.1 об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.
Відповідно до пп. “б” пп. 164.2.17 ст. 164 Кодексу до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 цього Кодексу) у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених цим Кодексом для оподаткування прибутку підприємств.
Додаткові блага це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу) (пп. 14.1.47 ст. 14 Кодексу).
Згідно зі ст. 14 Закону України від 15.09.99 р. № 1045-XIV “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” професійні спілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. При цьому статут (положення) профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання (п. 9 частини третьої ст. 14 Закону). Отже, вартість продуктів харчування, безалкогольних напоїв, фруктів, організації святково-масових заходів, що оплачується профспілкою за власні кошти за встановленими у статуті напрямками їх використання і не є персоніфікованими, не є об’єктом оподаткування ПДФО.
Одночасно повідомляємо, що відповідно до пп. 165.1.47 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), яка здійснюється професійними спілками своїм членам протягом року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ст. 169 цього Кодексу, встановленого на 1 січня такого року. При цьому зазначені виплати повинні бути здійснені у розмірах та на цілі, установлені загальними зборами членів профспілки.
Водночас. пп. “б” пп. 170.9.1 ст. 179 Кодексу встановлено, що податковим агентом платника податку під час оподаткування суми, виданої платнику податку під звіт та не повернутої ним протягом встановленого пп. 170.9.2 цього пункту строку, особа, що видала таку суму під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала, – у сумі, що перевищує суму фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.
Для цілей цього пункту до суми перевищення не включаються та не оподатковуються документально підтверджені витрати, здійснені за рахунок готівкових чи безготівкових коштів, наданих платнику податку під звіт роботодавцем на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків, у межах граничного розміру таких витрат, передбаченого у розділі III цього Кодексу, що здійснені таким платником та/або іншими особами з рекламними цілями.
В. о. першого заступника Голови                                                                       С. Лекарь
Лист Державної податкової адміністрації України “Щодо оподаткування святково-масових заходів, які провадяться профспілковою організацією” від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>